Blogs

Wat leuk dat je mijn blogs leest! Ik heb mijn Blogs verdeeld in een aantal categorieën en die met elkaar afwisselen. Zo heb ik het over kleding, verzorging, gadgets en over een duurzaam huis. Laat gerust weten wat je ervan vindt!

25-11-2020

Tweedehands

Eigenlijk kun je bij alles wat je nodig hebt de vraag stellen, kan ik dit ook tweedehands kopen? En natuurlijk zijn er dingen die je liever niet tweedehands koopt zoals ondergoed of iets degelijks. Kijk dan naar de duurzame opties of opties waarvan je weet dat je ze lange tijd kunt gaan gebruiken. En ja, vaak geef je daar iets mee geld aan uit maar op lange termijn zul je waarschijnlijk goedkoper uit zijn omdat de producten van betere kwaliteit zijn.

1.     Marktplaats: natuurlijk marktplaats. Of je nu opzoek bent naar kerstversiering, een plantenbak of schoenen. Kijk altijd eerst even op markplaats, grote kans dat je hier gewoon vindt waar je naar opzoek bent, en vaak voor een prikkie!

2.     Kringloopwinkels: mijn grote vriend! Want hoe leuk is het om lekker te steunen tussen de spullen, opzoek naar pareltje. In vele gemeentes bij mij in de buurt (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht etc.) vind je ‘Opnieuw en Co’. Hier verkopen ze spullen voor in de keuken, woonkamer, tuin en kleding. De prijzen zijn vaak erg laag waardoor het erg leuk is om hier spulletjes te kopen en een tweede leven te geven! https://www.opnieuwenco.nl/kringloopwinkels-opnieuw-co/

     Ben je echt opzoek naar unieke spullen? Neem dan is een kijkje bij de vintage/antiek verzamelaars. Een paar voorbeelden:  

1.     De Verbaasde Ree(in Rotterdam): https://deverbaasderee.nl/. Hier vindt je unieke items voor in huis!

2.     Het pakhuis (in Sliedrecht): https://www.hetpakhuis-sliedrecht.nl/. Hier vind je vintage en industriële items die je huis of tuin uniek maken!

3.     Reliving (in Amsterdam): https://www.reliving.nl/. Zij geven meubels een tweede leven! Je kunt via hen ook je spullen verkopen.

4.     Het vintage kastje: https://www.hetvintagekastje.nl/. Jaren 50/60 kasten, wandmeubels en tafels en stoelen.


Als je meer opzoek bent naar kleding:

1.     Vinted: Veel mensen verkopen tegenwoordig hun spullen via Vinted. Je vindt hier dus onwijs veel! Leuke tip: je kunt via vinted ook zoeken op merk. Wil je dubbel duurzaam bezig zijn? Zoek dan duurzame merken via Vinted! Bijvoorbeeld: Armed Angeld, Fillipa K, Mud Jeans, Kuyichi, Kings of Indio. https://www.vinted.com/

2.     Episode: In veel steden in Nederland vindt je deze toffe tweedehands winkels! In Rotterdam vindt je hem op de Witte de Withstraat! Kijk hier waar de winkels allemaal zitten: https://episode.eu/index.php/contact/

3.     Vintage Island: Ook deze vindt je in verschillende steden: https://www.vintageisland.nl/Adressen-en-Openingstijden/Locations-and-Opening-Hours/

4.     ReShare Stores: deze winkels zijn van het Leger des Heils en ook steeds meer te vinden in verschillende steden: https://www.resharestore.nl/winkels

5.     Appel en Ei: deze tweedehands winkel focust zich op de wat duurdere merken en vindt je ook in verschillende steden: https://appelenei.nl/nl/winkels/

6.     Fabrics and More: mijn favoriet wanneer we in Arnhem zijn! Hier koop je je kleding per kilo Blijkbaar hebben ze ook een winkel in Nijmegen! https://www.fandm.nl/arnhem

7.     Vintage Kilo Sale: zij hebben geen fysieke winkel maar organiseren in verschillende steden meerdere keren per jaar een Kilo Sale! Door Corona kun je nu private shopping kiezen, dan kun je een paar uren rondneuzen op je gemakje. Boek wel op tijd een tijdslot want het is snel vol! https://www.facebook.com/devintagekilosale

            Genoeg opties dus en een bewijs dat niet alles online hoeft!


-------------------------------------------------------------------------


16-6-2020

Welk effect heeft de coronacrisis nu echt op het milieu?

Vele roepen dat de crisis goed is voor het milieu, dat de natuur op adem kan komen. Maar is dat echt zo? En wat gebeurd er na de crisis?

Natuurlijk is deze ‘break’ goed voor het milieu. Doordat er minder auto’s rijden en vliegtuigen vliegen neemt de CO2 uitstoot enorm af. Afgelopen jaar was er al een langzaam dalende lijn in uitstoot te zien. Dit jaar zal die uitstoot nog veel verder gedaald zijn. Maar zal het na de crisis weer op het zelfde niveau terugvallen of houden we het vol?

Allereest is het niet gek dat het afneemt. We werken thuis, kunnen niet op vakantie. Logisch dat dat effect heeft op de natuur. Heftiger vind ik eigenlijk de mate van de impact die we normaal gesproken hebben op het milieu. Het herstelt super snel en kort nadat ze crisis begon waren de grachten van Venetië al schoon en zo was de lucht boven smogsteden in China. We hebben dus een enorme impact met alles wat we doen! Maar wat gebeurd er al alles weer wordt zoals voor de crisis?

In 2008 hadden we een financiële crisis. Ook toen waren de effecten van de crisis terug te zien in de natuur. Ook toen kwam de aarde even op adem. Maar deze ‘dipjes’ zijn vaak van korte duur. De natuur heeft niet genoeg aan een jaartje pauze. Zo zag je in 2008 dat toen de economie zich weer positief ontwikkelde de uitstoot alleen maar veel meer werd.

Echter is 2020 wel anders dan 2008. We zijn namelijk vandaag de dag al veel meer bezig met het klimaat. Zo ligt er een internationaal klimaatverdrag waar hard een gewerkt wordt. Stel dat door de coronacrisis de kolencentrales zouden moet sluiten, zouden we deze niet volgend jaar weer openen.

Daarnaast is de vraag naar olie de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Door de coronacrisis wordt dit alleen maar minder. Hierdoor komt de energietransitie in een stroomversnelling en wordt er sneller gekozen voor nieuwe energiezuinige innovaties.

Daarnaast denk ik dat door de crisis mooie nieuwe milieuvriendelijke gewoontes zijn gegroeid. Zo zijn veel mensen lokale ondernemingen gaan steunen. Gaan mensen liever naar de plaatselijke groenteboer in plaats van de grote super. Dit zorgt bijvoorbeeld voor minder verpakkingsmateriaal wat ook weer effect heeft op de vraag naar olie en de vervuiling van het milieu. Daarnaast hebben de mensen wellicht meer tijd gehad om zich te verdiepen in duurzaamheid en een zelfvoorzienend leven. Wellicht dat mensen nu ook twee keer denken voordat ze naar verre oorden vliegen. Dit  omdat ze erachter zijn gekomen dat er dicht bij huis ook veel moois te zien valt!

Ook wordt er gedacht dat veel mensen het thuiswerken toch wel goed is bevallen. Werkgevers zullen dus nu sneller ‘toestemming’ geven aan werknemers om thuis te werken. Dit heeft uiteraard een positief effect op de CO2 uitstoot.

Ook de politiek wil ondanks de crisis verder met de klimaataanpak. Zo wil GroenLinks de nachtvluchten van Schiphol gaan stoppen. In Frankfurt is dit ook al het geval en in Londen en Parijs mogen er maar 5000 nachtvluchten per jaar vertrekken. Vanaf Schiphol vertrekken jaarlijks 32.000(!!!!!) nachtvluchten, dat zijn 90 vluchten per dag. Deze initiatiefwet is voornamelijk ingediend voor de omwonende die enorme geluidsoverlast hebben van deze nachtvluchten. Win-win situatie als je het mij vraagt!

Kortom, de coronacrisis heeft weldegelijk positieve effecten op ons milieu. Echter is het nog afwachten in hoeverre sommige aanpassingen stand houden. Maar je kunt wel zeggen dat het positieve en versnellende effecten heeft op de aanpak van politiek. Zij grijpen de crisis aan om het dit effect van te behouden. Heeft deze nare crisis toch nog een beetje een positieve kant.

- Kayleigh 


15-05-2020

Songtekst Peter Gabriel- Shaking the Tree

Souma Yergon, Sou Nou Yergon
We are shakin' the tree
Souma Yergon, Sou Nou Yergon
We are shakin' the tree


Waiting your time, dreaming of a better life
Waiting your time, you're more than just a wife
You don't have to do what your mother has done
She has done, this is your life, this new life has begun


It's your day, a woman's day
It's your day, a woman's day


Souma Yergon, Sou Nou Yergon
We are shakin' the tree
Souma Yergon, Sou Nou Yergon
We are shakin' the tree


Turning the tide, you are on the incoming wave
Turning the tide, you know you are nobody's slave
Find your sisters or brothers who can hear all the truth in what you say
They can support you when you're on your way


It's your day, a woman's day
It's your day, a woman's day

Souma Yergon, Sou Nou Yergon
We are shakin' the tree
Souma Yergon, Sou Nou Yergon
We are shakin' the tree


Changing your ways, changing those surrounding you
Changing your ways, more than any man can do
Open your heart, show him the anger and pain, so you heal
Maybe he's looking for his womanly side, let him feel


You had to be so strong
And you do nothing wrong, nothing wrong at all
We're gonna break it down
We're gonna shake it down, shake it all around


No no no no no no
No no no no no no
No no no no no no
It's your day, a woman's day
It's your day, a woman's day
It's your day, a woman's day
It's your day, a woman's day
It's your day, a woman's day

You had to be so strong
You do nothing wrong, nothing wrong at all
We're gonna break it down
We're gonna shake it down, shake it all around


6-05-2020

Zero waste leven

Het is weer even geleden dat ik een blog heb geschreven. Hoe dat komt? Heel eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Ik ben wel druk geweest maar was ook steeds erg moe waardoor ik niet echt ergens zin in had na een werkdag. Waar die vermoeidheid vandaan komt weet ik niet zo goed. Misschien ben ik gewoon Corona moe en in een soort luie modus gestrand? Misschien komt het omdat ik minder sport/beweeg dan normaal? Geen idee!

Maar goed, mijn zoektocht naar een duurzamer leven staat natuurlijk niet stil. Alhoewel ik wel moet zeggen dat ik wat slordig wordt als ik moe ben/nergens zin in heb. Herken je dat? Maar juist als je in een fase van verandering van je gewoontes zit is het van belang dat je het zoveel mogelijk vol houdt, ook al zijn het soms lastige veranderingen. Toch merk ik dat ik soms wat makkelijker wordt. Bijvoorbeeld in het scheiden van afval, omdat ik simpelweg geen zin heb om 2 meter te lopen en de deur open te doen om mijn groenafval weg te gooien. Daarom is het goed dat ik een blog schrijf. Nu ik dit typ, denk ik bij mezelf ‘jeejtje, stel je niet zo aan, zoveel moeite is het niet’. Gelukkig ben ik mezelf ervan bewust.

Afgelopen tijd ben ik namelijk juist heel erg bezig met minder afval, maar vooral minder plastic. En ik ben best tevreden over hoe dat tot nu toe gaat. Ik ben er zeker nog niet maar voorverpakte groente en fruit komen er niet meer in. Daarnaast maak ik veel meer dingen zelf. Waar ik eerst een pak pannenkoekmix kocht, maak ik deze gewoon zelf en het zelfde geldt voor andere mixen voor baksels als koekjes, taarten en cakes. Laatst maakte ik zelf aardbeien jam!

Ook merk ik dat ik gewoon veel geld bespaar met mijn wekelijkse boodschappen. De lokale groenteboer is gewoon goedkoper dan de supermarkt en het vlees dat we eten haal ik bij de lokale slager. Die verkoopt alleen per kilo dus daar doen we dan gelijk 3 weken mee.

Daarentegen probeer ik veel nieuwe dingen uit wat natuurlijk wel weer geldt kost. Een nieuw schoonmaakmiddel (wat op den duur wel goedkoper uitkomt), ander wc-papier dat bijdraagt een de toiletbouw in Afrika (The Good Roll) en nieuwe duurzame douchegel. Allemaal producten die ik koop omdat het oude gewoonweg op is, maar toch iets duurder zijn dan het mijn oude standaard producten van de Lidl.

Toch voelt het alsof ik de goede kant op ga. Elke week voelen de boodschappen als een klein feestje als ik steeds weer minder verpakkingen heb weten te kopen, of als ik weer een nieuwe lokale ondernemer heb gevonden.

Nog even een paar tips van spullen die ik laatst gekocht heb om uit te proberen:

1.     The Good Roll, gerecycled toiletpapier dat 2 keer zo lang meegaat dan een normale wc-rol. Daarnaast doneren ze 50% van de netto winst aan de toiletbouw in Afrika, bijvoorbeeld in Ghana.

2.     Dille en Kamile Ijsthee, erg lekker als je er wat honing en munt aan toevoegt

3.     Naïf zonnebrand en Aftersun, zonnebrand voor het gezicht, voelt onwijs zacht aan. De Aftersun is ook erg fijn, prettige geur en roodheid neemt af.

4.     Biologische paprika chips van de Lidl, veel lekkerder dan de gewone!

5.     Lavera mineral compact powder, dit is een matterende gezichtspoeder van 100% natuurlijke ingrediënten. Waar andere make-up producten vaak syntetische grondstoffen bevatten is de make-up van Lavera biologisch en natuurlijk dierproefvrij.


24-04-2020


Fashion Revolution Week 2020

Deze week is het Fashion Revolution Week. 7 jaar geleden gebeurde de Rana Plaza Ramp in Bangladesh. Een ramp waarvan we eigenlijk wisten dat het ooit een keer zou gebeuren. Omdat we ergens diep van binnen weten dat de fabrieken niet al te best gebouwd zijn. In het geval van Rana Plaza was het zelfs zo dat het gebouw dat als fabriek bestempeld was, hier totaal niet voor gemaakt was. Het gebouw was ooit gebouwd als kantoorruimte en winkelruimte. Wat betekent dat de bouw niet berekend was op de trillingen van duizenden naaimachines. Medewerkers gaven al ver voor de ramp aan dat ze bang waren en de scheuren in de muren zagen komen. Echter werden de werknemers niet gehoord met een verschrikkelijke ramp als gevolg. Bij de ramp kwamen 1134 mensen om het leven en raakte ongeveer 2500 mensen zwaar gewond. De fabrieken produceerden onder meer voor Benetton, Bonmarché, Cato Fashions, the Children's Place, el Corte Ingles, Joe Fresh, Mango, Matalan, Primark en Walmart.

Wat veel mensen niet weten is dat in de jaren voor de grote Rana Plaza Ramp er in verschillende fabrieken in Bangladesh maandelijks kleine rampen gebeurden. In de periode van 2005 tot 2013 vielen er in totaal 347 doden en 912 gewonden bij fabrieksinstortingen en fabrieksbranden. In de periode van 2005 tot 2009 zijn er wel 213 fabrieksbranden gemeld. En dat alleen in Bangladesh.

Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenissen en het hoge aantal doden en gewonden heeft de Rana Plaza Ramp ook positieve gevolgen gehad. In de jaren na de ramp popte vele kleine duurzame merken op die transparant waren over waar de kleding gemaakt werd. Daarnaast heeft het bij veel mensen gezorgd dat ze zich bewust zijn geworden van waar hun kleding gemaakt wordt en ik welke omstandigheden.

Vandaag de dag hebben we steeds meer keuze in duurzame mode. Gelukkig maar. Laatst stelde ik op Instagram de vraag naar wie er geïnteresseerd is in een lijst met duurzame stoffen. Vele volgens antwoorde enthousiast. Dus hierbij de lijst met duurzame stoffen!

-       Linnen (minder uitstoot, minder waterverspilling en minder gebruik van pesticiden en meststoffen)

-       Bamboe (groeit snel, groeit goed zonder pesticiden en heeft weinig water nodig)

-       -Hennep (groeit snel, groeit goed zonder pesticiden, heeft weinig water nodig en heeft een  zuiverende werking)

-       Tencel/Lyocell  (groeit snel, weinig pesticiden nodig en weinig waterverspilling)

-       Organisch katoen (katoen is nog steeds een impactvolle stof die veel water nodig heeft en een grote CO2 uitstoot veroorzaakt. Natuurlijk is organisch katoen altijd beter dan normaal katoen. Hier worden vaak veel pesticiden voor gebuikt en dat is bij organisch katoen niet het geval.

Dan nog, kijk altijd of je stof 100% dezelfde grondstof heeft. Dit maakt het makkelijker recyclebaar. 10-4-2020

Tijd om te lezen

Lezen is niet echt mijn ding. Ik lees langzaam waardoor het vaak lang duurt voordat ik een paar pagina’s gelezen heb. Dat is op zich niet zo erg natuurlijk als je maar een beetje tijd en geduld hebt. Tijd en geduld? Hmm, dat zijn toch twee begrippen die mij niet heel bekend in de oren klinken. Maar dat is zeker iets waar ik wel verandering in wil brengen. Het begrip tijd gaat de laatste paar weken eigenlijk best goed. Maar ik denk dat dat voornamelijk komt omdat alle sociale uitjes niet door gaan vanwege de Corona crisis. Maar dat heeft ook z’n voordelen. Namelijk dat ik veel meer tijd voor mezelf heb. Ik neem ’s avonds vaker de tijd om iets creatief te doen in plaats van voor de tv te hangen en ik pak toch vaker een boek.

Het lezen van een boek is ook wel makkelijker geworden sinds ik een Ipad heb. Ongeveer een half jaar geleden wilde ik graag een Ipad om een beetje te kunnen netflixen als Jesse aan het gamen was. Ik wilde geen hele nieuwe Ipad want dat vond ik zonde. Zonde van mijn geld en zonde van al die jaar oude Ipads die gewoon nog werken maar ingeruild zijn voor het nieuwste model. Dus zo besloot ik een refurbished Ipad te kopen. Van een collega had ik goede verhalen gehoord dus dat stelde me gerust. Voor een eurootje of 200 (geloof ik) kocht ik een Ipad. Toen deze binnen kwam, netjes in doosje met kabels etc. erbij, was ik blij verrast. Hij zag eruit als nieuw, alles werkte en hij was lekker snel.

Al snel werd het netflixen ingeruild voor een goed boek. Eentje die al een tijdje op mijn lijstje stond maar waar ik nog niet aan toe was gekomen. Namelijk Het Zero Waste Project van de zussen Nicky en Jessie Kroon. Ik ben nog niet eens op de helft en het boek heeft me nu al zoveel nieuwe dingen geleerd. Ik ben me nu al veel bewuster van de boodschappen die ik doe. Het gaat me dan nu ook opvallen hoeveel dingen er bijvoorbeeld in plastic zitten. Zeker bij de reguliere Supermarkten. Vaak doe ik al geen plastic tasje om de bloemkool of de losse tomaten maar verpakkingen met een stukje vlees of vleesvervangers zitten altijd in het plastic. En natuurlijk zijn er genoeg oplossingen. Je vlees bij de slager kopen en je eigen bakje meenemen. Maar die drempel is best hoog vind ik. Ik doe namelijk vaak maar één keer in de week boodschappen bij één winkel. Dat vind ik super prettig want dan ben ik niet zo onwijs veel tijd kwijt aan boodschappen doen. Maar goed, misschien moet ik daar maar is wat verandering te gaan brengen. Want ik zie ook in hoeveel extra afval dat kan gaan schelen. Misschien wat om mee te beginnen als m’n ‘geen kleding kopen challenge’ is afgelopen. Die overigens toe nu toe best oké gaat. Alhoewel ik het nu best lastig vind omdat ik graag duurzame merken steun in deze lastige tijd. We hebben namelijk helaas al gezien dat verschillende merken hun faillissement hebben moeten aanvragen. Een reden om mijn challenge misschien een paar maandjes op te schuiven?29-3-2020

Slow motion

Nu we met z’n alle veelal binnen zitten komen eindelijk de klusje in huis is aan de beurt. Vriendlief (Jesse) is bezig met de zolder en van het weekend hebben we heerlijk samen de tuin aangepakt. We wonen pas sinds 1 jaar in dit huis dus toen we het kochten hebben we voornamelijk binnen alles opgeknapt. Dit voorjaar is de buitenboel aan de beurt. Waar we normaal vaak weg zijn in het weekend (even daarheen, even langs die, je kent het wel) zijn we nu het hele weekend thuis. We doen alles op het gemak en steeds een stukje. Met dit weer is dat natuurlijk heerlijk.

Het verplichte thuis zitten bevalt me op zich wel. Niet dat ik het erop uitgaan niet mis maar het lijkt wel of we in een slow motion film terecht zijn gekomen. En dat vind ik heerlijk. Het gehaaste leven staat even op een laag pitje en we nemen veel meer de tijd voor bepaalde dingen. De dingen waar je nooit aan toe komt bijvoorbeeld. Zo begon ik vandaag aan een flinke opgave: de kledingkast opruimen. Zoals sommige misschien weten houd ik enorm van kleding en kan ik eigenlijk ook wel zeggen dat ik een beetje verslaafd ben aan het kopen ervan. Dit vind ik eigenlijk niet oké dus daar wil ik graag wat aan doen. Dit was dan ook één van de redenen om de kast eens op te gaan ruimen en te gaan tellen hoeveel kledingstukken ik eigenlijk heb. En daar schrok ik best wel van (ondanks dat ik natuurlijk weet ik dat best aardig wat heb). 11 jasjes/colberts, 5 truitjes, 9 blousejes, 4 rokjes, 5 jurken, 12 T-shirts, 7 broeken, 5 truien en dan heb ik mijn zomerstash nog niet eens meegerekend.

Best aardig wat dus. Het tellen van mijn kledingstukken heeft ertoe geleid dat ik een uitdaging voor mezelf heb bedacht: vanaf 1 april, 2 maanden geen nieuwe kleding kopen. En dan zal je zeggen, ja lekker makkelijk in de tijd dat je binnen moet blijven en niet naar de stad kan. Maar, ik zal te vertellen, het meeste bestel ik online. Dus dat wordt nog best een uitdaging voor mij.

Naast dat het opruimen van je kast goed is voor het inzicht in het aantal kledingstukken die je hebt, is het ook ontzettend goed voor het waarderen van je huidige kleding. Met het opruimen zie ik vaak opeens nieuwe leuke combinaties die ik eerder nooit zag. Vaak hang ik dat dan gelijk bij elkaar zodat ik ’s ochtend niet na hoef te denken over wat leuk is bij elkaar. Ik ben namelijk niet zo’n ochtend mens en heb vaak haast.

Ik ben benieuwd wat deze tijd nog meer gaat brengen. Maar bovenal hoop ik natuurlijk dat iedereen gezond en wel uit deze gekke periode komt. Enne, blijf lekker thuis lieve mensen! 17-3-2020

Duurzame verzorgingsproducten, wait what? 

De weg in de duurzame kledingindustrie weet ik inmiddels wel te vinden. Maar het afgelopen jaar wordt er ook steeds meer bekend gemaakt over duurzame verzorgingsproducten. Hier schijnen vaak ingrediënten van plastic in te zitten. Denk aan shampoos, tandpasta en deodorant. Dit worden microplastics genoemd. We poetsen dus onze tanden met plastic, slikken soms per ongeluk wat door en spoelen het vervolgens weg in de gootsteen. Het is dus niet alleen slecht voor het menselijk lichaam maar ook voor de wateren waar het uiteindelijk in terecht komt. Zoals de oceanen. En dan denk je misschien, plastic kan toch prima worden gefilterd uit hetgeen dat wij door de gootsteen spoelen? Helaas zijn microplastic zo klein dat dat dus niet mogelijk is. Microplastic belanden in maagjes van vissen, die worden gevangen door grote vissersboten en die vervolgens weer op ons bord liggen. En zo is de cirkel rond.

Waar moet je nu op letten als je shampoo, tandpasta of deo koopt? Wat ik zelf doe is de etiketten checken op microplastics en andere chemicaliën. Vet lastig, want al die ingrediënten hebben moeilijke namen en zijn niet echt handig te onthouden. Als je even snel wat moet hebben is het al helemaal niet te doen. Ik heb dus een lijstje op mijn telefoon met de belangrijkste ingrediënten die je liever niet terug ziet in je verzorgingsproducten. Sla het lijstje bijvoorbeeld op als notitie:

·       Polyethylene (PE)

·       Nylon

·       Polystyrene

·       Acrylate copolymer

·       Polyacrylate

·       Polybuthylene

·       Ethylene

·       Styrene copolymer

·       Polypropylene (PP)

·       Polyurethane

·       Formaldehyde

·       Parabenen

·       Phenoxyethanol

·       Tricoslan

·       Minerale olie

·       Paraffine

·       Petrolaat

·       Silliconen

 Een flinke lijst die waarschijnlijk nog niet eens compleet is. Ik moet eerlijk zeggen dat je de tijd moet nemen om de etiketten goed te lezen. De eerste paar keren is dat vervelend en moet je echt goed kijken. Maar als je eenmaal de juiste producten vindt, wil je niet anders meer (en hoef je niet verder te zoeken).

Het uitproberen van nieuwe producten is leuk maar soms ook lastig. Het is vaak duurder waardoor je automatisch meer van verwacht. Daarnaast is je huid gewend aan een bepaald product en heeft het ook tijd nodig om aan het nieuwe product te wennen.  

Zo probeerde ik laatst de natuurlijke deo van het merk Nuud. Ik had er goede verhalen over gehoord en was benieuwd of het echt zou werken. Volgens de website smeer je 1 klein dotje onder je oksel en kun je een paar dagen vooruit. Zeker 2 tot 3 dagen, sommige mensen zelfs langer. Dat klonk mij goed in de oren. Ik gebruik elke dag een roller van Niveau en ben al een tijd opzoek naar een alternatief. Dat blijkt nog best lastig. Ik probeerde er een aantal op zoutbasis maar daarbij rook ik naar 2 uurtjes al naar zweet. En dat is nou precies wat je niet wilt. Ik bestelde het product van Nuud. Het kwam na 1 dag binnen in een mooi vormgegeven kartonnen doosje. Nieuwsgierig als ik ben probeerde ik het dezelfde avond nog uit (na het douchen zoals aangegeven op de verpakking). De volgende dag ging ik gewoon naar mijn werk. Omdat ik bang was naar zweet te gaan stinken, rook ik om het uur (heel onopgemerkt natuurlijk) aan mijn oksel. Ik rook geen zweet en was positief gestemd. Tweede dag ging wat minder goed, na een paar uurtjes te hebben gewerkt, begon ik zweet te ruiken. Shit, snel een beetje van mijn oude deo op en weer door. Heh, jammer, niet gelukt om de tweede dag te halen. Toch ging ik eens nazoeken hoe dat nou kon en of andere dit ook hadden. Op de website van Nuud vond ik vrij snel dat je huid vaak moet detoxen van je oude deo. De eerste week moet je dus eigenlijk even volhouden en het product blijven gebruiken zonder tussendoor je oude deo weer op te smeren. Maar goed, dat moet dan dus wel in een week waarin je niet zoveel gepland hebt. Tot op de dag van vandaag ben ik daar nog niet aan toegekomen omdat ik er simpelweg de tijd niet voor neem. Maar nu ik veelal thuis werkt door het Coronavirus is dit misschien wel het juiste moment. De enige die er last van kan hebben is de kat, het konijn en vriendlief (sorry schat). 
11-3-2020

Duurzame en eerlijke kleding, waar begin je?

In mijn laatste blog had ik het al over kleding. Zoals je misschien gelezen hebt, is het voor mij begonnen bij kleding. Ik ging me afvragen of de goedkope kleding die ik kocht wel eerlijk kon zijn voor de mensen die ze maakte. Niet dus, goedkoop in de winkel betekent ook goedkoop gemaakt en dus blijft er weinig over voor de makers. Maar, laat ik wel gelijk een misverstand uit de weg helpen. Dure merken zijn vaak niet beter! Ondanks dat merken als Hugo Boss, Versace en Louis Vuitton een flinke prijs categorie hoger liggen dan de H&M en de Zara, scoren ze niet perse beter op het gebied van duurzaamheid en ethiek. Vaak zelfs slechter. Wat wel blijkt is dat kleding van duurdere merken vaak in Europa gemaakt wordt. Dan denk je misschien ‘oh, dan zal het met de mensenrechten in ieder geval wel goed zitten’, helaas is dat niet waar. Kleding die in Europa gemaakt wordt, is vaak wel van betere kwaliteit omdat de makers hoger geschoold zijn en meer afweten van speciale technieken zoals bijvoorbeeld brandwerende stoffen, maar helaas krijgen zij ook niet goed betaald en zijn de omstandigheden ook niet goed. Per land is er een ‘living wage’ bepaald waarin wordt gekeken naar hoeveel men nodig heeft om ‘normaal’ te kunnen leven. Hierin wordt gekeken naar wat de mensen verdienen, wat de boodschappen in het land kosten en of de mensen normaal hun vaste lasten kunnen betalen. Ondanks dat de makers in Europa vaak meer verdienen dan in Azië, zijn de kosten die ze moeten maken ook hoger omdat het leven in Europa duurder is. Duurder betekent dus niet beter!

Maar wat ga je dan kopen? Zou het echt een verschil maken als ik nu duurzaam zou gaan kopen? Ik kan in mijn eentje toch geen verschil maken op de enorme kledingindustrie? Dat waren vragen en gedachten die bij mij opkwamen. Maar je maakt wel degelijk een verschil. Of je nu je eerste stap zet door de ‘conscious lijn’ van de H&M te kopen of dat je volledig duurzaam gaat. Jij laat als consument zien dat je anders wilt! Jij laat zien dat je een verstandige keuze wilt maken. Ieder persoon die deze keuze maakt laat aan de kledingmarkt zien dat er meer en meer behoefte is aan deze producten. En het blijft een markt van vraag en aanbod waarin de klant koning is.

Dan nog even terug  komen op de vraag waar ga ik dan mijn kleding kopen. Dat is een vraag die ik een paar jaar geleden onwijs lastig vond om te beantwoorden. Ik wist dat wat ik kocht niet goed was en dat het anders moest maar waar begin je dan? Google is hierin uiteraard (net als bij alles) je grote vriend. Het lastige vond ik dat ik niet echt vond waar ik naar opzoek was. Ik heb namelijk een redelijk eigen stijl die soms best uitgesproken is. Duurzame merken hadden een paar jaar gelden veel basics waar ik niet bijzonder warm van werd. Voor mij viel de keuze dan al snel op tweedehands. Hergebruik is niet alleen goedkoop maar ook nog is goed voor het milieu. Zo hoeft er minder gemaakt te worden en hoeft de kleding niet weg. Kleding die weggegooid wordt, wordt namelijk gewoon verbrand. Zoals je begrijpt zorgt dat voor een flinke CO2 uitstoot. Helaas wordt jaarlijks onwijs veel kleding verbrand, ook nieuwe kleding. Zo werd in 2017 bekend dat alleen de H&M per jaar al 12 ton nieuwe kleding verbrandt (!!!). En waarom? Omdat ze overproduceren. Ten eerste is het natuurlijk goedkoper om meer kleding te bestellen. Dit houdt de kosten voor zowel het merk als de klant laag. Maar vaak laten merken extra veel produceren zodat ze aan het einde van het seizoen kunnen uitverkopen. Wat betekent dat de SALE dus niet inhoudt dat ze het laatste restje met korting verkopen zodat het niet weg hoeft maar dat ze daar op voorhand extra voor inkopen. Goedkoop voor de klant en nog steeds winst voor de merken. ‘It’s all about the money, money, money’.

Maar goed, we hadden het over tweedehands kleding. Tweedehands kleding is dus voor mij een uitkomst. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik een fan ben van ‘ouwe meuk’ en ik het heerlijk vind om door de kringloop, een rommelmarkt of een vintage kilo sale te struinen.  Maar natuurlijk wil je af en toe ook wat nieuws of kun je tweedehands niet vinden wat je zoekt. Gelukkig zijn er afgelopen jaren onwijs veel nieuwe duurzame merken gekomen. Vaak ook goed te betalen en van goede kwaliteit. Ik heb een paar van mijn favoriete op een rijtje gezet:

1.     Armed Angels (https://www.armedangels.de/en).  Dit is een Duitse webshop die aan sluit bij mijn stijl. Niet té basic en goed betaalbaar. Het fijne aan de webshop vind ik dat ze transparant zijn in zowel het materiaalgebruik als de werkomstandigheden.

2.     Thinking MU (https://thinkingmu.com/en/). Dit is een Spaans merk dat te herkennen is aan toffe grafische prints. Naast het gebruik van duurzame materialen en juiste werkomstandigheden, werken ze met biologisch afbreekbaar en natuurlijke verf.

3.     People Tree (https://www.peopletree.co.uk/). Dit merk is iets prijziger maar heeft unieke kleding met een luchtige (beetje bohemian achtige) stijl.

4.     Goat Organic Apparel (https://goatorganicapparel.com/). Dit merk zou je misschien niet snel verwachten na wat ik net verteld heb over mijn stijl maar dit heerlijke merk heeft mooie basics en fijne comfy truien voor een hele prettige prijs.

Uiteraard zijn er nog zoveel meer mooie merken. Wellicht dat ik ze eens zal gaan bundelen voor de liefhebber! Gelukkig zijn er ook al sites waar je alle merken bij elkaar vindt zoals op: https://www.projectcece.nl/

Daarnaast kun je natuurlijk ook eerst eens op onderzoek uitgaan. Kijk eens naar de merken die je al hebt hangen, hoe duurzaam zijn deze eigenlijk? Wat is er te vinden op de website van het merk? Niks? Dan is dat meestal geen goed teken. Kijk ook eens op: https://goodonyou.eco/. Hier kun je via de ‘Brand Directory’ jouw merken zoeken en zien hoe zij het doen op het gebied van mens, natuur en dier. Staat jouw merk er niet tussen en is er ook niks op de website te vinden? Vraag het ze dan! Via een chat, mail of gewoon in de winkel! 


03-03-2020

Stap voor Stap

Nou, daar gaan we dan. Mijn eerste blog. Waar ga ik nu is beginnen. Ik heb de afgelopen tijd zoveel ideeën verzameld om over te schrijven. Maar laten we bij het begin beginnen. Kleding. Dat is waar het voor mij allemaal begon. Door mijn interesse in ontwikkelingslanden, de kloof tussen arm en rijk en mijn liefde voor mooie spullen begon ik mij af te vragen hoe mijn kleding eigenlijk gemaakt werd.

Bij afvragen bleef ik een tijdje hangen. Een jaartje of twee denk ik. Daarna ben ik eens op onderzoek uitgegaan en zo kwam ik achter de misstanden in de kledingindustrie. Het de op één na meest vervuilende industrie die er bestaat (op de olie-industrie na) en wordt er wel 10.000 liter water verspild om een spijkerbroek te maken. Dit is helaas nog maar het begin. Want naast de gigantische milieuvervuiling, is de kledingindustrie niet goed voor de mens. En dan heb ik het niet over de mens in de westerse Wereld, maar over de mensen die onze kleding in elkaar zetten. Vaak in Azië. De mensen die soms wel 12 uur per dag aan het werk zijn zonder pauzes. Men, moet je eraan denken? Ik wordt al gek als ik tussen de middag niet even achter mijn beeldscherm vandaan kan kruipen om een frisse neus te halen. Er valt ontzettend veel te vertellen over de kledingindustrie. Daar zal ik jullie in mijn eerste blog nog maar niet al te veel mee vermoeien want dan wordt het niet zo’n positief stukje. Het komt er op neer dat deze wereld ontzettend complex is en dat we waarschijnlijk maar de helft van het complete plaatje kennen (als je je daar een beetje in verdiept). Hier zal ik uiteraard later meer over gaan vertellen.

Doordat ik me ging verdiepen in (voornamelijk) het ethische aspect van de kledingindustrie, stuitte ik ook op veel milieutechnische aspecten. En deze gelden vaak niet alleen voor de kledingindustrie. Eigenlijk geldt het voor alle producten die worden geproduceerd. Of dit nu een telefoon is, een broodtrommel of een scheermesje, vaak wordt het milieu er niet beter van. Iets wat een hele nieuwe wereld voor mij was en nu nog is. Want jeejtje, dit is me nogal wat. Ik neem als voorbeeld plastic. Men, het zit echt overal in. In je kleding, in je shampoo, in je tandpasta en ga zo maar door. Maar moet je dan alles gaan vervangen en je oude dingen weggooien? Als je het aan mij vraagt niet. De waslijst met producten die niet goed zijn voor mens en milieu wordt steeds langer. Ik vind het ontzettend lastig om al deze gewoontes in één keer aan te passen. Want dat zijn het geworden, gewoontes. Je gebruik het product al een geruime tijd, je weet dat het voor jou goed werkt en daarom koop je het steeds opnieuw. Logische stappen natuurlijk. Maar hoe doorbreek je nu deze gewoontes en waar vindt je dan alternatieven?

Komende heb ik mij voorgenomen al deze gewoontes (producten) eens onder de loep te nemen en te gaan kijken naar andere (duurzame) alternatieven.

Ik ben benieuwd wat je van mijn eerste blog vond, laat het vooral even weten!

Ciao!
Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyle