Blog


Terug naar overzicht

11-03-2020

Duurzame en eerlijke kleding, waar begin je?

n mijn laatste blog had ik het al over kleding. Zoals je misschien gelezen hebt, is het voor mij begonnen bij kleding. Ik ging me afvragen of de goedkope kleding die ik kocht wel eerlijk kon zijn voor de mensen die ze maakte. Niet dus, goedkoop in de winkel betekent ook goedkoop gemaakt en dus blijft er weinig over voor de makers. Maar, laat ik wel gelijk een misverstand uit de weg helpen. Dure merken zijn vaak niet beter! Ondanks dat merken als Hugo Boss, Versace en Louis Vuitton een flinke prijs categorie hoger liggen dan de H&M en de Zara, scoren ze niet perse beter op het gebied van duurzaamheid en ethiek. Vaak zelfs slechter. Wat wel blijkt is dat kleding van duurdere merken vaak in Europa gemaakt wordt. Dan denk je misschien ‘oh, dan zal het met de mensenrechten in ieder geval wel goed zitten’, helaas is dat niet waar. Kleding die in Europa gemaakt wordt, is vaak wel van betere kwaliteit omdat de makers hoger geschoold zijn en meer afweten van speciale technieken zoals bijvoorbeeld brandwerende stoffen, maar helaas krijgen zij ook niet goed betaald en zijn de omstandigheden ook niet goed. Per land is er een ‘living wage’ bepaald waarin wordt gekeken naar hoeveel men nodig heeft om ‘normaal’ te kunnen leven. Hierin wordt gekeken naar wat de mensen verdienen, wat de boodschappen in het land kosten en of de mensen normaal hun vaste lasten kunnen betalen. Ondanks dat de makers in Europa vaak meer verdienen dan in Azië, zijn de kosten die ze moeten maken ook hoger omdat het leven in Europa duurder is. Duurder betekent dus niet beter!

Maar wat ga je dan kopen? Zou het echt een verschil maken als ik nu duurzaam zou gaan kopen? Ik kan in mijn eentje toch geen verschil maken op de enorme kledingindustrie? Dat waren vragen en gedachten die bij mij opkwamen. Maar je maakt wel degelijk een verschil. Of je nu je eerste stap zet door de ‘conscious lijn’ van de H&M te kopen of dat je volledig duurzaam gaat. Jij laat als consument zien dat je anders wilt! Jij laat zien dat je een verstandige keuze wilt maken. Ieder persoon die deze keuze maakt laat aan de kledingmarkt zien dat er meer en meer behoefte is aan deze producten. En het blijft een markt van vraag en aanbod waarin de klant koning is.

Dan nog even terug komen op de vraag waar ga ik dan mijn kleding kopen. Dat is een vraag die ik een paar jaar geleden onwijs lastig vond om te beantwoorden. Ik wist dat wat ik kocht niet goed was en dat het anders moest maar waar begin je dan? Google is hierin uiteraard (net als bij alles) je grote vriend. Het lastige vond ik dat ik niet echt vond waar ik naar opzoek was. Ik heb namelijk een redelijk eigen stijl die soms best uitgesproken is. Duurzame merken hadden een paar jaar gelden veel basics waar ik niet bijzonder warm van werd. Voor mij viel de keuze dan al snel op tweedehands. Hergebruik is niet alleen goedkoop maar ook nog is goed voor het milieu. Zo hoeft er minder gemaakt te worden en hoeft de kleding niet weg. Kleding die weggegooid wordt, wordt namelijk gewoon verbrand. Zoals je begrijpt zorgt dat voor een flinke CO2 uitstoot. Helaas wordt jaarlijks onwijs veel kleding verbrand, ook nieuwe kleding. Zo werd in 2017 bekend dat alleen de H&M per jaar al 12 ton nieuwe kleding verbrandt (!!!). En waarom? Omdat ze overproduceren. Ten eerste is het natuurlijk goedkoper om meer kleding te bestellen. Dit houdt de kosten voor zowel het merk als de klant laag. Maar vaak laten merken extra veel produceren zodat ze aan het einde van het seizoen kunnen uitverkopen. Wat betekent dat de SALE dus niet inhoudt dat ze het laatste restje met korting verkopen zodat het niet weg hoeft maar dat ze daar op voorhand extra voor inkopen. Goedkoop voor de klant en nog steeds winst voor de merken. ‘It’s all about the money, money, money’.

Maar goed, we hadden het over tweedehands kleding. Tweedehands kleding is dus voor mij een uitkomst. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik een fan ben van ‘ouwe meuk’ en ik het heerlijk vind om door de kringloop, een rommelmarkt of een vintage kilo sale te struinen. Maar natuurlijk wil je af en toe ook wat nieuws of kun je tweedehands niet vinden wat je zoekt. Gelukkig zijn er afgelopen jaren onwijs veel nieuwe duurzame merken gekomen. Vaak ook goed te betalen en van goede kwaliteit. Ik heb een paar van mijn favoriete op een rijtje gezet:

1. Armed Angels (https://www.armedangels.de/en). Dit is een Duitse webshop die aan sluit bij mijn stijl. Niet té basic en goed betaalbaar. Het fijne aan de webshop vind ik dat ze transparant zijn in zowel het materiaalgebruik als de werkomstandigheden.

2. Thinking MU (https://thinkingmu.com/en/). Dit is een Spaans merk dat te herkennen is aan toffe grafische prints. Naast het gebruik van duurzame materialen en juiste werkomstandigheden, werken ze met biologisch afbreekbaar en natuurlijke verf.

3. People Tree (https://www.peopletree.co.uk/). Dit merk is iets prijziger maar heeft unieke kleding met een luchtige (beetje bohemian achtige) stijl.

4. Goat Organic Apparel (https://goatorganicapparel.com/). Dit merk zou je misschien niet snel verwachten na wat ik net verteld heb over mijn stijl maar dit heerlijke merk heeft mooie basics en fijne comfy truien voor een hele prettige prijs.

Uiteraard zijn er nog zoveel meer mooie merken. Wellicht dat ik ze eens zal gaan bundelen voor de liefhebber! Gelukkig zijn er ook al sites waar je alle merken bij elkaar vindt zoals op: https://www.projectcece.nl/

Daarnaast kun je natuurlijk ook eerst eens op onderzoek uitgaan. Kijk eens naar de merken die je al hebt hangen, hoe duurzaam zijn deze eigenlijk? Wat is er te vinden op de website van het merk? Niks? Dan is dat meestal geen goed teken. Kijk ook eens op: https://goodonyou.eco/. Hier kun je via de ‘Brand Directory’ jouw merken zoeken en zien hoe zij het doen op het gebied van mens, natuur en dier. Staat jouw merk er niet tussen en is er ook niks op de website te vinden? Vraag het ze dan! Via een chat, mail of gewoon in de winkel!Terug naar overzicht

Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyle