Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyle


Blog


Terug naar overzicht

24-04-2020

Fashion Revolution Week 2020 (+ lijstje duurzame stoffen)

Deze week is het Fashion Revolution Week. 7 jaar geleden gebeurde de Rana Plaza Ramp in Bangladesh. Een ramp waarvan we eigenlijk wisten dat het ooit een keer zou gebeuren. Omdat we ergens diep van binnen weten dat de fabrieken niet al te best gebouwd zijn. In het geval van Rana Plaza was het zelfs zo dat het gebouw dat als fabriek bestempeld was, hier totaal niet voor gemaakt was. Het gebouw was ooit gebouwd als kantoorruimte en winkelruimte. Wat betekent dat de bouw niet berekend was op de trillingen van duizenden naaimachines. Medewerkers gaven al ver voor de ramp aan dat ze bang waren en de scheuren in de muren zagen komen. Echter werden de werknemers niet gehoord met een verschrikkelijke ramp als gevolg. Bij de ramp kwamen 1134 mensen om het leven en raakte ongeveer 2500 mensen zwaar gewond. De fabrieken produceerden onder meer voor Benetton, Bonmarché, Cato Fashions, the Children's Place, el Corte Ingles, Joe Fresh, Mango, Matalan, Primark en Walmart.

Wat veel mensen niet weten is dat in de jaren voor de grote Rana Plaza Ramp er in verschillende fabrieken in Bangladesh maandelijks kleine rampen gebeurden. In de periode van 2005 tot 2013 vielen er in totaal 347 doden en 912 gewonden bij fabrieksinstortingen en fabrieksbranden. In de periode van 2005 tot 2009 zijn er wel 213 fabrieksbranden gemeld. En dat alleen in Bangladesh.

Ondanks deze verschrikkelijke gebeurtenissen en het hoge aantal doden en gewonden heeft de Rana Plaza Ramp ook positieve gevolgen gehad. In de jaren na de ramp popte vele kleine duurzame merken op die transparant waren over waar de kleding gemaakt werd. Daarnaast heeft het bij veel mensen gezorgd dat ze zich bewust zijn geworden van waar hun kleding gemaakt wordt en ik welke omstandigheden.

Vandaag de dag hebben we steeds meer keuze in duurzame mode. Gelukkig maar. Laatst stelde ik op Instagram de vraag naar wie er geïnteresseerd is in een lijst met duurzame stoffen. Vele volgens antwoorde enthousiast. Dus hierbij de lijst met duurzame stoffen!

- Linnen (minder uitstoot, minder waterverspilling en minder gebruik van pesticiden en meststoffen)

- Bamboe (groeit snel, groeit goed zonder pesticiden en heeft weinig water nodig)

- -Hennep (groeit snel, groeit goed zonder pesticiden, heeft weinig water nodig en heeft een zuiverende werking)

- Tencel/Lyocell (groeit snel, weinig pesticiden nodig en weinig waterverspilling)

- Organisch katoen (katoen is nog steeds een impactvolle stof die veel water nodig heeft en een grote CO2 uitstoot veroorzaakt. Natuurlijk is organisch katoen altijd beter dan normaal katoen. Hier worden vaak veel pesticiden voor gebuikt en dat is bij organisch katoen niet het geval.

Dan nog, kijk altijd of je stof 100% dezelfde grondstof heeft. Dit maakt het makkelijker recyclebaar.Terug naar overzicht