Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyleBlog


Terug naar overzicht

06-05-2020

Zero Waste

Het is weer even geleden dat ik een blog heb geschreven. Hoe dat komt? Heel eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Ik ben wel druk geweest maar was ook steeds erg moe waardoor ik niet echt ergens zin in had na een werkdag. Waar die vermoeidheid vandaan komt weet ik niet zo goed. Misschien ben ik gewoon Corona moe en in een soort luie modus gestrand? Misschien komt het omdat ik minder sport/beweeg dan normaal? Geen idee!

Maar goed, mijn zoektocht naar een duurzamer leven staat natuurlijk niet stil. Alhoewel ik wel moet zeggen dat ik wat slordig wordt als ik moe ben/nergens zin in heb. Herken je dat? Maar juist als je in een fase van verandering van je gewoontes zit is het van belang dat je het zoveel mogelijk vol houdt, ook al zijn het soms lastige veranderingen. Toch merk ik dat ik soms wat makkelijker wordt. Bijvoorbeeld in het scheiden van afval, omdat ik simpelweg geen zin heb om 2 meter te lopen en de deur open te doen om mijn groenafval weg te gooien. Daarom is het goed dat ik een blog schrijf. Nu ik dit typ, denk ik bij mezelf ‘jeejtje, stel je niet zo aan, zoveel moeite is het niet’. Gelukkig ben ik mezelf ervan bewust.

Afgelopen tijd ben ik namelijk juist heel erg bezig met minder afval, maar vooral minder plastic. En ik ben best tevreden over hoe dat tot nu toe gaat. Ik ben er zeker nog niet maar voorverpakte groente en fruit komen er niet meer in. Daarnaast maak ik veel meer dingen zelf. Waar ik eerst een pak pannenkoekmix kocht, maak ik deze gewoon zelf en het zelfde geldt voor andere mixen voor baksels als koekjes, taarten en cakes. Laatst maakte ik zelf aardbeien jam!

Ook merk ik dat ik gewoon veel geld bespaar met mijn wekelijkse boodschappen. De lokale groenteboer is gewoon goedkoper dan de supermarkt en het vlees dat we eten haal ik bij de lokale slager. Die verkoopt alleen per kilo dus daar doen we dan gelijk 3 weken mee.

Daarentegen probeer ik veel nieuwe dingen uit wat natuurlijk wel weer geldt kost. Een nieuw schoonmaakmiddel (wat op den duur wel goedkoper uitkomt), ander wc-papier dat bijdraagt een de toiletbouw in Afrika (The Good Roll) en nieuwe duurzame douchegel. Allemaal producten die ik koop omdat het oude gewoonweg op is, maar toch iets duurder zijn dan het mijn oude standaard producten van de Lidl.

Toch voelt het alsof ik de goede kant op ga. Elke week voelen de boodschappen als een klein feestje als ik steeds weer minder verpakkingen heb weten te kopen, of als ik weer een nieuwe lokale ondernemer heb gevonden.

Nog even een paar tips van spullen die ik laatst gekocht heb om uit te proberen:

1. The Good Roll, gerecycled toiletpapier dat 2 keer zo lang meegaat dan een normale wc-rol. Daarnaast doneren ze 50% van de netto winst aan de toiletbouw in Afrika, bijvoorbeeld in Ghana.

2. Dille en Kamile Ijsthee, erg lekker als je er wat honing en munt aan toevoegt

3. Naïf zonnebrand en Aftersun, zonnebrand voor het gezicht, voelt onwijs zacht aan. De Aftersun is ook erg fijn, prettige geur en roodheid neemt af.

4. Biologische paprika chips van de Lidl, veel lekkerder dan de gewone!

5. Lavera mineral compact powder, dit is een matterende gezichtspoeder van 100% natuurlijke ingrediënten. Waar andere make-up producten vaak syntetische grondstoffen bevatten is de make-up van Lavera biologisch en natuurlijk dierproefvrij.Terug naar overzicht