Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyleBlog


Terug naar overzicht

16-06-2020

Het milieu en de Corona crisis

Vele roepen dat de crisis goed is voor het milieu, dat de natuur op adem kan komen. Maar is dat echt zo? En wat gebeurd er na de crisis?

Natuurlijk is deze ‘break’ goed voor het milieu. Doordat er minder auto’s rijden en vliegtuigen vliegen neemt de CO2 uitstoot enorm af. Afgelopen jaar was er al een langzaam dalende lijn in uitstoot te zien. Dit jaar zal die uitstoot nog veel verder gedaald zijn. Maar zal het na de crisis weer op het zelfde niveau terugvallen of houden we het vol?

Allereest is het niet gek dat het afneemt. We werken thuis, kunnen niet op vakantie. Logisch dat dat effect heeft op de natuur. Heftiger vind ik eigenlijk de mate van de impact die we normaal gesproken hebben op het milieu. Het herstelt super snel en kort nadat ze crisis begon waren de grachten van Venetië al schoon en zo was de lucht boven smogsteden in China. We hebben dus een enorme impact met alles wat we doen! Maar wat gebeurd er al alles weer wordt zoals voor de crisis?

In 2008 hadden we een financiële crisis. Ook toen waren de effecten van de crisis terug te zien in de natuur. Ook toen kwam de aarde even op adem. Maar deze ‘dipjes’ zijn vaak van korte duur. De natuur heeft niet genoeg aan een jaartje pauze. Zo zag je in 2008 dat toen de economie zich weer positief ontwikkelde de uitstoot alleen maar veel meer werd.

Echter is 2020 wel anders dan 2008. We zijn namelijk vandaag de dag al veel meer bezig met het klimaat. Zo ligt er een internationaal klimaatverdrag waar hard een gewerkt wordt. Stel dat door de coronacrisis de kolencentrales zouden moet sluiten, zouden we deze niet volgend jaar weer openen.

Daarnaast is de vraag naar olie de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Door de coronacrisis wordt dit alleen maar minder. Hierdoor komt de energietransitie in een stroomversnelling en wordt er sneller gekozen voor nieuwe energiezuinige innovaties.

Daarnaast denk ik dat door de crisis mooie nieuwe milieuvriendelijke gewoontes zijn gegroeid. Zo zijn veel mensen lokale ondernemingen gaan steunen. Gaan mensen liever naar de plaatselijke groenteboer in plaats van de grote super. Dit zorgt bijvoorbeeld voor minder verpakkingsmateriaal wat ook weer effect heeft op de vraag naar olie en de vervuiling van het milieu. Daarnaast hebben de mensen wellicht meer tijd gehad om zich te verdiepen in duurzaamheid en een zelfvoorzienend leven. Wellicht dat mensen nu ook twee keer denken voordat ze naar verre oorden vliegen. Dit omdat ze erachter zijn gekomen dat er dicht bij huis ook veel moois te zien valt!

Ook wordt er gedacht dat veel mensen het thuiswerken toch wel goed is bevallen. Werkgevers zullen dus nu sneller ‘toestemming’ geven aan werknemers om thuis te werken. Dit heeft uiteraard een positief effect op de CO2 uitstoot.

Ook de politiek wil ondanks de crisis verder met de klimaataanpak. Zo wil GroenLinks de nachtvluchten van Schiphol gaan stoppen. In Frankfurt is dit ook al het geval en in Londen en Parijs mogen er maar 5000 nachtvluchten per jaar vertrekken. Vanaf Schiphol vertrekken jaarlijks 32.000(!!!!!) nachtvluchten, dat zijn 90 vluchten per dag. Deze initiatiefwet is voornamelijk ingediend voor de omwonende die enorme geluidsoverlast hebben van deze nachtvluchten. Win-win situatie als je het mij vraagt!

Kortom, de coronacrisis heeft weldegelijk positieve effecten op ons milieu. Echter is het nog afwachten in hoeverre sommige aanpassingen stand houden. Maar je kunt wel zeggen dat het positieve en versnellende effecten heeft op de aanpak van politiek. Zij grijpen de crisis aan om het dit effect van te behouden. Heeft deze nare crisis toch nog een beetje een positieve kant.Terug naar overzicht