Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyleBlog


Terug naar overzicht

08-02-2021

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen, kan dat wel? Natuurlijk kan dat! Er zijn velen opties.
We weten inmiddels allemaal dat vliegen niet de meest duurzame optie voor reizen is. Maar wat zijn dan de alternatieven en hoeveel CO2 uitstoot scheelt het dan eigenlijk?

Laatst ging ik opzoek naar een manier om erachter te komen hoeveel CO2 uitstoot het scheelt als je met de auto op vakantie gaat in plaats van met het vliegtuig. Toen stuitte ik op de website van Milieu Centraal: https://advies-op-maat.milieucentraal.nl/aom/Klimaatwijs_op_vakantie

Ik vulde hier mijn vakantiebestemming van aankomend jaar in: van Zwijndrecht naar het Como meer in Iltalië (als het allemaal kan en mag natuurlijk). Vervolgens vulde ik in hoe ik hier naartoe zou gaan. Met auto en (mini) caravan. Een auto op benzine en een caravan van nog geen 500 kg (beladen). Vervolgens vulde ik in dat we ongeveer 14 dagen weg zouden gaan en elke dag ongveer nog 20 km rijden voor dagtrips (natuurlijk niet elke dag, maar de ene dag wat verder dan de andere). En wat kwam daaruit? Een impact van: 560 kg CO2. Oke ja, leuk dacht ik. Maar waar kun je dat dan mee vergelijken? Dat kun je dus ook op de website zien: 1 jaar lang (elke dag) douchen. Oké heftig. Best wel veel nog voor een kampeervakantie vond ik. Vervolgens was ik natuurlijk benieuwd hoeveel het dan zou zijn als ik naar dezelfde bestemming zou reizen met het vliegtuig. Dit vulde ik in plus een huurauto want je wilt toch ook dagtrips maken. *tromgeroffel*, impact van deze reis: 1140 kg CO2. Het dubbele van de reis van met een benzine auto. Oke oke, waar is dat dan gelijk aan? Twee personen elke dag douchen *duh*. Maar Milieu Centraal vergelijkt het ook met een jaar lang kleding kopen. Oke, die gaat voor mij even niet op met de No Buy Challenge gaande (6 maanden geen kleding kopen). Maar het komt ookal in de buurt van een jaar lang elke dag vlees eten (1600 kg CO2).

Oke, vliegtuig is dus echt niet zo goed. Maar mijn reis met de auto is ook nog niet echt impactloos. Maar wat zijn dan de opties?

Reis met de trein: 190 kg CO2
Reis met een elektrische auto: 270 kg CO2

Beide ben ik niet echt fan van. Ik vind met de trein echt wel een lange zit. Een aantal jaren geleden reisde ik met de trein naar Berlijn, 6 uur lang in de trein. Dat vond ik toch best pittig. Het voordeel aan de auto vind ik dat je er dan tussendoor nog even uit kan, luchtje scheppen en een rondje lopen. Al moet ik zeggen dat als je met de sneltrein naar London kan, count me in! Ik zou denk ik wel sneller de trein pakken voor Europese citytrips, als ze een beetje snel te bereiken zijn.

En dan de elektrische auto. Ik ben nog niet helemaal overtuigd van de impact van elektrische auto's moet ik zeggen. De verbogen impact is best wel flink. Als je ziet wat een kraters er worden gegraven voor de accu's van elektische auto's, weet ik nog niet of dit wel de oplossing is. Daarnaast moet je als je ver gaat rijden, steeds stoppen om op te laden, ook niet ideaal. Al maak het je reis wel relaxt als je steeds verplicht bent wat langer te stoppen. Maar ik denk dat je me eerst moet overtuigen van de voordelen van elektrische auto's, en dan vooral het maakproces ervan.

Voor nu gaan wij denk ik gewoon nog met ons kleine caravannetje op vakantie, als het tenminste allemaal weer mag van de zomer. *fingerscrossed*Terug naar overzicht