Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyleBlog


Terug naar overzicht

21-08-2022

Greenwashing - wat is het en hoe ga je ermee om?

Wat ik tegenwoordig vaak zie in Fast Fashion stores is, ‘gemaakt van duurzaam materiaal’, ‘met dit product draag je bij aan een betere wereld’, ‘gemaakt van biologisch katoen’ en zo kan ik nog even door gaan. Ze gebruiken mooie natuurlijke beelden met groen en natuurtinten. Maar is het echt wel zo duurzaam? Vaak is het lastig te zeggen. Veel merken zijn namelijk zeker bezig met het verduurzamen. Wat ik vaak lastig vind is dat veel van de beloftes van de merken gaat over de materialen die ze gebruiken. Dus, gemaakt van gerecycled materiaal of biologisch katoen. Maar ze zeggen vaak niks over de omstandigheden waarin het gemaakt wordt. Tuurlijk, biologisch katoen zorgt ervoor dat de mensen die het verwerken niet met giftige pesticiden hoeven te werken wat beter is voor hun gezondheid. Maar het zegt nog vrij weinig over de inkomsten van deze mensen en de fabrieken waarin ze werken. Erg jammer als je het mij vraagt. Maar het is een stap in de goede richting toch? En als je deze producten koopt, laat je het merk zien dat er behoefte aan is, toch? Zeker weten en elke stap die je in een duurzamere richting zet is super! Maar er zitten helaas wel wat adders onder het gras wat het vaak ingewikkeld maakt. Het is daarom belangrijk om op een aantal dingen te letten:
1. Check het label, is het product van 100% gerecycled materiaal gemaakt of slechts 30%? Vaak is het gemaakt met een gedeelte. De overige 70% is dan gemaakt van polyester. Wat heel moeilijk recyclebaar is. Zorg er dus voor dat iets van 100% hetzelfde materiaal gemaakt is. Sowieso zijn twee verschillende materialen in 1 product, lastig te recyclen, ook als het twee soorten duurzaam materiaal is.
2. Wees kritisch, zie je mooie beelden met groen, in de natuur? Probeer kritisch te blijven. Lees wat het merk daadwerk doet. Kan je hier niet echt achter komen via de informatie in de winkel of via de website? Vaak zegt het dan genoeg over wat zij doen.
3. Is het product gemaakt van recycled plastic? Helaas is dit vaak gemaakt van plastic flessen en ander plastic afval. En dus niet van oude kleding. Hierdoor komen er helaas weer veel mircoplastics in het water bij de wassen van de kleding.
4. Wil je zeker weten dat je van een duurzaam merk koopt? Koop tweedehands of bekijk websites als: whensarasmiles, hier vind je een super mooi overzicht met alleen maar duurzame merken.

Het allerbelangrijkste is dat je kritisch blijft als het gaat om duurzame producten. Niet alleen bij kleding maar bij alle producten die je koopt.Terug naar overzicht