Blog


Terug naar overzicht

17-03-2020

Duurzame verzorgingsproducten, wait what?

De weg in de duurzame kledingindustrie weet ik inmiddels wel te vinden. Maar het afgelopen jaar wordt er ook steeds meer bekend gemaakt over duurzame verzorgingsproducten. Hier schijnen vaak ingrediënten van plastic in te zitten. Denk aan shampoos, tandpasta en deodorant. Dit worden microplastics genoemd. We poetsen dus onze tanden met plastic, slikken soms per ongeluk wat door en spoelen het vervolgens weg in de gootsteen. Het is dus niet alleen slecht voor het menselijk lichaam maar ook voor de wateren waar het uiteindelijk in terecht komt. Zoals de oceanen. En dan denk je misschien, plastic kan toch prima worden gefilterd uit hetgeen dat wij door de gootsteen spoelen? Helaas zijn microplastic zo klein dat dat dus niet mogelijk is. Microplastic belanden in maagjes van vissen, die worden gevangen door grote vissersboten en die vervolgens weer op ons bord liggen. En zo is de cirkel rond.

Waar moet je nu op letten als je shampoo, tandpasta of deo koopt? Wat ik zelf doe is de etiketten checken op microplastics en andere chemicaliën. Vet lastig, want al die ingrediënten hebben moeilijke namen en zijn niet echt handig te onthouden. Als je even snel wat moet hebben is het al helemaal niet te doen. Ik heb dus een lijstje op mijn telefoon met de belangrijkste ingrediënten die je liever niet terug ziet in je verzorgingsproducten. Sla het lijstje bijvoorbeeld op als notitie:

· Polyethylene (PE)

· Nylon

· Polystyrene

· Acrylate copolymer

· Polyacrylate

· Polybuthylene

· Ethylene

· Styrene copolymer

· Polypropylene (PP)

· Polyurethane

· Formaldehyde

· Parabenen

· Phenoxyethanol

· Tricoslan

· Minerale olie

· Paraffine

· Petrolaat

· Silliconen

Een flinke lijst die waarschijnlijk nog niet eens compleet is. Ik moet eerlijk zeggen dat je de tijd moet nemen om de etiketten goed te lezen. De eerste paar keren is dat vervelend en moet je echt goed kijken. Maar als je eenmaal de juiste producten vindt, wil je niet anders meer (en hoef je niet verder te zoeken).

Het uitproberen van nieuwe producten is leuk maar soms ook lastig. Het is vaak duurder waardoor je automatisch meer van verwacht. Daarnaast is je huid gewend aan een bepaald product en heeft het ook tijd nodig om aan het nieuwe product te wennen.

Zo probeerde ik laatst de natuurlijke deo van het merk Nuud. Ik had er goede verhalen over gehoord en was benieuwd of het echt zou werken. Volgens de website smeer je 1 klein dotje onder je oksel en kun je een paar dagen vooruit. Zeker 2 tot 3 dagen, sommige mensen zelfs langer. Dat klonk mij goed in de oren. Ik gebruik elke dag een roller van Niveau en ben al een tijd opzoek naar een alternatief. Dat blijkt nog best lastig. Ik probeerde er een aantal op zoutbasis maar daarbij rook ik naar 2 uurtjes al naar zweet. En dat is nou precies wat je niet wilt. Ik bestelde het product van Nuud. Het kwam na 1 dag binnen in een mooi vormgegeven kartonnen doosje. Nieuwsgierig als ik ben probeerde ik het dezelfde avond nog uit (na het douchen zoals aangegeven op de verpakking). De volgende dag ging ik gewoon naar mijn werk. Omdat ik bang was naar zweet te gaan stinken, rook ik om het uur (heel onopgemerkt natuurlijk) aan mijn oksel. Ik rook geen zweet en was positief gestemd. Tweede dag ging wat minder goed, na een paar uurtjes te hebben gewerkt, begon ik zweet te ruiken. Shit, snel een beetje van mijn oude deo op en weer door. Heh, jammer, niet gelukt om de tweede dag te halen. Toch ging ik eens nazoeken hoe dat nou kon en of andere dit ook hadden. Op de website van Nuud vond ik vrij snel dat je huid vaak moet detoxen van je oude deo. De eerste week moet je dus eigenlijk even volhouden en het product blijven gebruiken zonder tussendoor je oude deo weer op te smeren. Maar goed, dat moet dan dus wel in een week waarin je niet zoveel gepland hebt. Tot op de dag van vandaag ben ik daar nog niet aan toegekomen omdat ik er simpelweg de tijd niet voor neem. Maar nu ik veelal thuis werkt door het Coronavirus is dit misschien wel het juiste moment. De enige die er last van kan hebben is de kat, het konijn en vriendlief (sorry schat).

Terug naar overzicht

Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyle