Conscious Steps
Little steps for a sustainable lifestyleBlog


Terug naar overzicht

30-03-2021

6 tips om duurzaam om te gaan met energieverbruik

Energie, hoe ga je er mee om? Wat kun je nu het beste doen? Wat zijn feiten en wat zijn fabels. Allereest wordt er natuurlijk vaak van duurzaamheid gezegd dat het duur is. Op meerdere thema's is dit een vaak gehoord argument. Maar, je voelt hem al aankomen, het is absoluut niet waar. Zeker als het gaat om energie, kun je door er duurzaam mee om te gaan, juist veel geld besparen! Ik wil je graag een aantal tips meegeven. De ene wat voor de hand liggender dan de anger.

1. Wanneer je een nieuw product koopt, kijk goed naar het energielabel. Je zou haast denken dat alle nieuwe producten nu een goed label hebben, helaas is dat nog niet het geval. Wel zijn er steeds meer labels bijgekomen. Het hoogste dat er nu is, is namelijk A+++. Steeds meer apparaten voldoen dan ook aan deze hoge standaard.

2. Vraag je zelf wat vaker af of het echt nodig is dat het licht aan slaat, de radio aan staat, de tv aanstaat etc. Ik betrap mezelf er nog wel eens op dat ik het licht overdag aanzet terwijl dat niet nodig is. Of de radio aan laat staan als ik even weg ga omdat ik denk dat dat gezellig is voor de huisdieren. Onzin natuurlijk ;)

3. Maak gebruik van de eco-programma's op je apparaten. Bijvoorbeeld op je wasmachine of vaatwasser. Het is namelijk zo dat je hier niet alleen veel energie mee bespaard (want programma duurt langer maar draait minder hard), maar ook nog eens veel water. Zeker 20% minder dan dat je met een normaal programma verbruikt. Win-win dus!

4. Wees zuinig op je apparaten. Gooi het niet zomaar weg als er iets stuk is, maar kijk of het gemaakt kan worden. Daarnaast is goed onderhoudt daarin ook belangrijk. Denk aan het ontkalken van de waterkoker of koffiezetapparaat. Dit zorgt ervoor dat je producten langer mee gaan (tip: zet je waterkoker aan met een beetje water en schoonmaakazijn, daarna wel extra even met water aanzetten om een vieze azijnsmaak aan je theetje te voorkomen. Dit kan ook met je koffiezetapparaat). Ga je toch een product weg doen omdat het simpelweg niet te maken is of echt oud (en energie slurpend) is, breng het dan naar de kringloop of verkoop het als opknapper op marktplaats. Kom je er niet vanaf of is het té slecht? Breng je product dan naar de milieu straat, zodat het goed gerecycled kan worden.

5. Denk eens na over zonnepanelen. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd omdat het een flinke investering is. Ook al vind ik dat tegenwoordig nog wel mee vallen. Ten eerste is het tof om je eigen stroom op te wekken maar daarnaast bespaar je ook veel geld op een termijn van 4 a 5 jaar. Dus, heeft je huis een goede ligging voor zonnepanelen? Overweeg het eens en vraag een offerte op.

6. Kies een duurzame energieproducent. Dit is echt niet zo moeilijk als het wellicht lijkt. Met de lijst van Green Peace kun je zo zien welke producten het goed doen en welke minder. Daarnaast is het ook niet zo dat deze producten zo veel duurder zijn en geen aanbiedingen hebben. Ook zij staan op vergelijkingssites en geven leuke welkomstkortingen. Zo kun je met mijn persoonlijke link €150 euro cadeau krijgen bij Van Der Bron

Dit waren mijn tips, wellicht doe je veel van deze tips al of kende je ze al, maar hopelijk heb ik je ook op nieuwe ideeën gebracht. Mocht je nog een echt goeie tip hebben die hier niet tussen staat. Let me know! :)Terug naar overzicht